Pojan kiinnostuttua leluista Kyŏng-hŭi riensi vetämään tummansiniset kaksoisverhot ikkunoiden eteen. Hänen asuntonsa sijaitsi pitkän kerrostalorivin ensimmäisen talon viidennen kerroksen päätyasunnossa, jonka ikkunat avautuivat etelään ja länteen. Yhdestä ikkunasta näkyi puolustusministeriön seinään kiinnitetty Marxin kuva, toisesta taas Kim Il-sungin potretti, joka oli ripustettu aukiolle pystytetyn lavan takana kohoavaan muuriin. Myŏng-sikin katse ei saisi missään nimessä osua kumpaankaan, mutta valkoiset nailonverhot eivät riittäneet kätkemään kuvatuksia, päin vastoin, hahmojen päät kävivät kankaan läpi häämöttäessään vieläkin pelottavammaksi. Varsinkin, kun kyseessä oli lapsi, jonka jo pelkkä Marxin näkeminen sai tolaltaan. Poika saattaisi saada kuvista painajaisia, jos hänen mielikuvituksensa pääsisi laukkaamaan.

Pohjois-Korea on nyt niin paljon uutisissa, että tämä kirja tuntuu erityisen ajankohtaiselta. Syytös on ensimmäinen pohjoiskorealainen, maan ulkopuolella julkaistu teos, jonka kirjoittaja yhä asuu maassa. Kirjailija käyttää pseudonyymiä Bandi, joka tarkoittaa tulikärpästä. Tulikärpänen vie novellikokoelmassaan lukijan 1990-luvulle, nykyisen diktaattorin isän Kim Jong-ilin Pohjois-Koreaan. Kokoelman seitsemän kertomusta esittelevät eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten arkea suljetussa yhteiskunnassa. Ilmeisesti tilanne ei noista ajoista ole paljoa parantunut. Kun maailma seuraa hermostuksissaan Pohjois-Korean valtiojohdon ydinasekokeiluja, tämä kirja muistuttaa että Pohjois-Korean tavallinen kansa on ollut hallitsijoiden mielivallan ja kontrollin armoilla jo vuosikymmeniä.

Pohjois-Koreassa kukaan ei synny vapaana, kastijärjestelmä ja kollektiivisten rangaistusten järjestelmä pitävät siitä huolen. Riittää, että joku sukulaisesi on tuomittu puolueenvastaisesta toiminnasta ja siihen riittää tietysti ihan mitätön asia. Tämä näkyy esimerkiksi novellissa Pako, jossa miehen elämää varjostaa papereihin määritelty yhteiskuntaluokka: perhe numero 149, puolueelle vihamielinen perhe. Miehen isä oli antanut laatikollisen riisintaimia kuolla kasvihuoneeseen ja pääteltiin näin ollen petturiksi. Tämä rikkomus leimasi koko perheen alenevassa polvessa johtaen siihen, että miehen vaimo söi salaa ehkäisypillereitä, ettei joutuisi synnyttämään enää yhtään lasta niin epäsuosiollisiin oloihin.

Lue lisää »